Bikefitting: Je fiets anders bekeken!

 

Bikefitting: Je fiets anders bekeken!

geplaatst op: 20-12-2012
Bikefitter Jan GlorieMenigmaal hebben we sportfietsers horen klagen over zadelpijn, pijnlijke schouders en kramp in de kuiten. Wie zelf regelmatig op het (smalle) zadel plaatsneemt en veel kilometers wegtrapt zal dat soort 'kleine ongemakken' wel herkennen en ze vaak voor lief nemen. Onder termen als 'te fanatiek getraind' en 'beetje kapotgefietst' wordt het vaak verdoezeld. Maar wat nu, als die klachten serieus worden en telkens terugkomen? En daarmee menigmaal de sportieve zondagmorgen bederven? Grote kans dat dan je fiets niet goed is afgesteld. Of erger nog: je hebt een fiets die gewoon niet bij je past. Een verkeerde houding op je fiets, hoe miniem het ook lijkt, kan je zelfs ernstige blessures opleveren.
 
Hoe zit jij op je fiets?De WTCG-thema avond
Traditioneel houdt de WTCG voor haar leden eenmaal per jaar een thema-avond en juist deze vrijdag 23 november leende zich uitstekend voor het bovenstaande onderwerp, genaamd bike-fitting. Om dit item op een boeiende en voor iedereen toegangkelijke wijze uit de doeken te doen, heeft de organisatie een grote kenner op dit gebied weten te strikken: Jan Glorie.
In een deel van de zaal van hoofdsponsor Jan Kottink, kon Jan Glorie zijn verhaal doen ten overstaande van een groep van 28 enhousiaste WTCG-ers. Na een korte inleiding van René Hutten wil hij de microfoon aan de gastspreker aanbieden, maart Jan Glorie geeft te kennen dat hij dat héél goed zondere kan...  In 1997 is hij begonnen met 'bikefitting' en heeft daarvoor o.a. een opleiding in Amerika gevolgd, en hij is continue bezig met onderzoeken naar verbetering en optimalisering van de houding en het bewegingspatroon van de sportive fietser. Het doel is dat men met minder kans op blessures een langere tijd probleemloos kan fietsen. Jan legt uit dat het bij het bikefitten om JOU draait en niet op de eerste plaats het materiaal. De keuze van de fiets moet afhangen van persoonlijke factoren als leeftijd, lenigheid, rijderstype en ambitie. Als je dat afzet tegen wat in de winkels verkocht wordt, is 20% van de fietsen zowiezo al ongeschikt. In veel gevallen laten we ons bij de keuze van een fiets beinvloeden door de marketing en we spiegelen ons aan de profs.
SICIJan wijst allereerst op het grote verschil tussen de profs en de recreatieve rijder of toerfietser. Aan de hand van een lijst met factoren die bij een SICI-gecertificeerde bikefitting van belang zijn, laat Jan zien dat jouw lichaam en de fietsafstelling bepalen hoe comfortabel je zit. Alleen het frame zélf bepaalt de rijkwaliteit. Om e.e.a. verder te illustreren gebruikt hij z'n eigen racefiets. Voor de toerfietser is eigenlijk een comfortracer veel beter dan een wedstrijdfiets. Zo wordt al snel Alfons geadviseerd zijn pasbestelde Pinarello maar weer in te ruilen...  Aan de hand van wat wedstrijdfoto's  worden de houdingen van enkele wedstrijdrenners geanalyseerd. Wat is er goed, en wie zit niet goed op z'n fiets. Met enhousiate stem blijft Jan Glorie vertellen en de grote hoeveelheid informatie wordt zichtbaar door de aanwezige WTCG-ers geabsorbeerd. Het is muisstil, maar wie ondertussen een vraag heeft mag die direct aan Jan stellen. De avond krijgt hierdoor meteen een interactief karakter. Een kort pauze geeft gelegenheid even wat de drinken en bij te praten.
 
Proefkonijn HermanEn dan de praktijk:
In het tweede deel van de presentatie wordt ook duidelijk wat nu die fiets van Herman in de zaal betekent. Als 'proefkonijn' neemt Herman in vol ornaat plaats op zijn fiets en Jan vraagt hem om zijn gebruikelijke houding aan te nemen. Jan laat meteen zien waar Herman's houding beter kan en welke mogelijk klachten hiermee te verhelpen zijn. Direct wijst hij op verbeterpunten als: een te gekromde rug, zadel en afstand zadel-stuur. Hierbij wel opgemerkt dat DE oplossing voor bepaalde problemen niet bestaat. Een verstandige regel is dat je bij klachten zeker niet een 'bikkel' moet zijn en door moet gaan: je moet er wat aan doen. Van klachten komen blessures en die dwingen je even later te stoppen met fietsen! Dat moet je vóór zijn...
Het komt er eigenlijk op neer dat een passende fiets maatwerk is, een standaard fiets is slechts een gemiddeld compromis. Verder noemt Jan nog een aantal wetenswaardigheden over o.a, het stuur, de fietsschoenen en het zadel. Zo moet de stuurbreedte gelijk zijn Welke maat zadel heb jij?aan  de schouderbreedte van de berijder. Qua schoenen stappen velen van ons met Europese voeten graag in Italiaanse schoenen van bekende merken (bv. SIDI) omdat deze er cool uit zien, maar op een geheel andere, smallere leest gemaakt zijn. Een goede keus zijn ook thermoplastische inlegzolen, eventueel met correctie. Over de fietszadels kan Jan kort zijn, hij kan maar drie merken noemen, waaronder SQlab, die goede ergonomische zadels maken. De rest moet je maar vergeten. Om je zadelmaat (breedte) te bepalen laat Jan nog een eenvoudige methode zien door simpelweg op een stukje golfkarton te gaan zitten! De zaal is geboeid, blijft stil en is nog steeds een en al oor. Natuurlijk is deze lezing ook een promotie voor Jan's Bikefitting bedrijf: Hij biedt al een complete vier uur durende bikefitting aan voor ca. € 250,- Euro. Zeker een waardevolle investering voordat je een (vaak prijzige) nieuwe fiets wilt aanschaffen. Onder de aanwezige WTCG-ers is Ina de ervaringsdeskundige die ook een bikefitting bij Jan Glorie heeft gedaan. Ze is er zeer tevreden over en kan het iedereen aanraden!
Inmiddels loopt de klok tegen kwart over tien en Jan sluit z'n verhaal af met een vragenrondje. Hij wordt daarna door René namens de WTCG bedankt voor de informatieve avond. Natuurlijk is er na afloop, onder het genot van een drankje, voldoende gelegenheid om van alles aan Jan Glorie te vragen en informatie uit te wisselen.
 
nog even napraten...
Nog even napraten over het bikefitten
 
Wie deze avond heeft gevolgd weet één ding zeker: bij je volgende tochtje kijk je héél anders naar je eigen fiets  :-)  Voor wie meer wil weten over het bikefitten van Jan Glorie klikt hier voor z'n website. Ook de NTFU schenkt aandacht aan het bikefitten, zie het filmpje hieronder:

 
Blijf fietsen....
 
 
Paul Be.
 
 
Reacties:

Het is helaas niet meer mogelijk een reactie te plaatsen bij dit artikel.
Er zijn geen reacties

Brosis.nl Hosting en Design Site to Edit CMS