Hezinger Grens Classic

Al vele jaren organiseert de WTCG een tweetal ATB toertochten en eind november of begin december, wordt de Hezinger Grens Classic verreden. De Hezinger Grens Classic, welke in Het Springendal nabij Nutter begint, voert de deelnemers door de mooiste plekken van dit prachtige gebied, waarbij de ondergrond sterk varieert: mooie single tracks, bredere bospaden, rulle zandwegen tussen weilanden en akkers en slechts heel weinig verharde stukken. Dankzij de medewerking van grondeigenaren, Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel, voert de route ook door terreinen die uitsluitend deze dag bereden mogen worden.

Naar gelang het seizoen vordert, wordt de mountainbiker meer afhankelijk van het klimaat op de dag zelf of de dagen ervoor. Veel regen betekent immers dat het hier en daar zwoegen wordt om bepaalde stukken te overbruggen, maar daarin ligt juist de uitdaging. Een slippend achterwiel, zoekend naar grip, om vervolgens toch de situatie weer meester te worden, het geeft een geweldig gevoel! Rond deze tijd van het jaar zijn de bomen al behoorlijk kaal, heeft de wind vrij spel en dan is het weer genieten van prachtige vergezichten vanaf essen en afdalingen en af en toe zorgen de bossen voor enige beschutting. Het wordt een snelle en technisch interessante mountainbiketocht door de bossen van Vasse en omstreken waar ook de nodige hoogte verschillen in verwerkt zijn. De deelnemers worden onderweg gefotografeerd en via een link op deze site zijn de foto’s snel terug te vinden.

Qua parcours kan de Hezinger Grens Classic wedijveren met de Vasser Heuvelen Classic, al mist men op deze dag de mogelijkheid om de langste afstanden te rijden. Het is knap hoe de organisatoren er telkens in slagen om de deelnemers een mooie route te presenteren, waarbij de vaste mountainbikeroute zoveel mogelijk vermeden wordt. De tocht start dit jaar wederom bij camping “de Witte Berg”, Wittebergweg 9, 7637 PM Nutter, bij Ootmarsum.

Ook aan de kwaliteit van deze tocht is, evenals bij de Vasser Heuvelen Classic, door de vereniging veel zorg besteed. Ook deze toertocht  is door de NTFU gekwalificeerd als ‘Extra Goed Geregeld’. Dit betekent dat al tijdens de organisatie en op de dag van de tocht zelf, een lijst met ruim 80 punten wordt bijgehouden waar de tocht aan moet voldoen. Meeste aandacht gaat daarbij uit naar de veiligheid van de deelnemers, maar ook bv. het uitpijlen, de organisatie bij start en finish en het  verlenen van service wordt kritisch bekeken.

De deelnemers krijgen een mobiel nummer mee dat bij eventuele noodgevallen gebeld kan worden. Door daarbij de stand van de kilometerteller door te geven, kan gevraagde hulp snel ter plaatse zijn (dus wél de teller bij de start op nul zetten !)

Deze dag is er gelegenheid om 35 km of 45 km te rijden. Na de start doorkruisen de fietsers direct het Springendal om vervolgens via De Koninghoek en Zum Lönsberg bij de pauze aan te komen. Van hieruit gaat de route verder via de Hooidijk en de Galgenberg om bij de cirkels van Jannink uit te komen. Aan het eind van de 45 km tocht worden de fietsers nog getrakteerd op een stuk door de Zuidelijke Vasserheide. Op de dag vóór de tocht kan men van de website de twee routes ook als GPX-file downloaden voor zij die met GPS-apparatuur willen fietsen.

Ook bij deze tocht zullen de door de NTFU vastgestelde – inmiddels bekende – gedragsregels voor mountainbikers gelden, dit om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de overige recreanten en zo min mogelijk schade toe te brengen aan de natuurgebieden die aangedaan worden. De deelnamekosten voor NTFU-leden bedraagt € 5,– en niet-leden betalen € 7,– .

Voor wie snel van start wil is er de mogelijkheid gebruik te maken van de Scan&Go methode waarbij je je NTFU-kaart laat scannen, ipv. het invullen van een inschrijfkaartje. Starten kan van 9:00 tot 10:00 uur. Na afloop is er een douchegelegenheid en de mogelijkheid om de fiets schoon te spuiten.

Mountainbikers, cyclecrossers, kom naar de Hezinger Grens Classic in Nutter en laat u op deze tocht meevoeren door het prachtige landschap. U moet wel zelf pedaleren!

Tot ziens bij de WTCG