Vasserheuvelen Classic

De belangstelling voor deze jaarlijks terugkerende toertocht blijft groeien en de WTCG heeft daarom het aantal afstanden uitgebreid: Er is nu keuze uit afstanden van 35, 45, 55 zelfs 65km! In deze afstanden komen alle aspecten van het Twentse landschap aan de orde. Smalle bospaden wisselen zich af met heidevelden en glooiende boslanen. Behalve veel  “vals plat” zijn ook enkele venijnige beklimmingen in het parcours opgenomen. Daarnaast zijn er ook genoeg mooi aflopende paden opgenomen, die men naar keuze kan gebruiken voor een ‘herstelmoment’ of om er nog juist even een schepje bovenop te doen. Het is juist deze afwisseling, die het parcours zo aantrekkelijk en uniek maakt!

De WTC Geesteren heeft ook dit jaar weer een aantal wijzigingen doorgevoerd. De route is uitgebreid met single tracks en ook de loop van de route is voor alle afstanden op een aantal plekken gewijzigd. Starten voor de 55 en 65km kan al vanaf 8.30 uur. De deelnemers voor de 35 en 45 km kunnen starten vanaf 9.00 tot 10.00 uur.

En sinds 2021 is het ook mogelijk om een graveltocht tijdens de Vasser Heuvelen Classic te fietsen. Deze tocht gaat over een afstand van 90 km en komt langs fraaie en onverwachte plekken in (noord-oost) Twente. 

De route is onderverdeeld in zones van 5 km waardoor bij calamiteiten snel hulp naar de juiste locatie gestuurd kan worden als de afgelegde afstand bekend is. Natuurlijk moet je wél bij de start je kilometerteller op nul gezet hebben. De deelnemers krijgen een 06-nummer mee, dat bij problemen gebeld kan worden.

Bij de inschrijving wordt een stuurbordje afgegeven dat bevestigd dient te worden op je mountainbike. Dit levert een duidelijke herkenning op voor medeweggebruikers en dient tevens als deelname/startbewijs. Dit jaar wordt deze tocht wederom verreden met het predikaat “Klassieker”. Dit is bereikt door te voldoen aan de, door de NTFU, gestelde hoogste veiligheidseisen. Vandaar ook de toevoeging “Classic”.  De organisatoren van de WTC Geesteren zijn terecht trots op dit resultaat dat verkregen is door jarenlang de lat telkens iets hoger te leggen. Uiteindelijk komt het ook de veiligheid van de deelnemers ten goede.

 De 35 km route is ideaal om kennis te maken met het ATB-en. Veel glooiende paden, maar zeker ook de nodige singletracks. De 45 km route is het best te omschrijven als een pittige tocht. De deelnemers komen dan alle aspecten van het Twentse landschap rondom Vasse tegen. Dit alles inclusief enkele, weliswaar korte, maar stevige hellingen. De afstand van 55 en 65 km heeft al het goede van de beide kortere afstanden. Dit gecombineerd met een bonus van 10 km draaien, keren en singletracks maakt de tocht tot een ware uitdaging voor de doorbijter of volhouder.

Onderweg worden er foto’s gemaakt die later door de deelnemers gratis te downloaden zijn. En natuurlijk is er onderweg gelegenheid om aan te sterken en bij te praten op de pauzepunten. De tocht is er voor iedereen: zowel de recreatieve mountainbiker alsook de afgetrainde (top)sporter. Lidmaatschap van een vereniging is niet nodig. Voor NTFU-leden wordt bij het inschrijven Scan&Go aangeboden. 

Voor hen die per auto aankomen is in de directe omgeving een groot parkeerweiland beschikbaar, waar vrijwilligers het verkeer begeleiden.

De overgang over vele paden en wegen is mogelijk gemaakt door diverse grondeigenaren en instanties. De deelnemers aan de Vasser Heuvelen Classic mogen hier eenmalig – uitsluitend op deze zondag- gebruik van maken. Geniet dan ook van de paden en omgeving, maar fiets na de VHC deze uitgezette tochten niet nogmaals. 
Dat kan u een fikse boete opleveren voor wie dat tóch doet. Respect voor de instanties, grondeigenaren en de wandelaars dient de basis te zijn om het evenement voor de toekomst te waarborgen. 

Routekaartje met startlokatie: