De Vlaamse Ardennen 2021

10 september 2021

Zoals al werd aangekondigd, verbleven in het eerste weekend van september een aantal leden van de WTCG in de Vlaamse Ardennen. De commissie verre reizen had dit jaar als uitvalbasis gekozen voor het prachtige Geraardsbergen. Deze stad staat vooral bekend om de Mattentaart, Manneken-Pis en niet te vergeten de fameuze Muur van Geraardsbergen. Verbleven werd er in hotel Grupello midden in het centrum en dit bleek achteraf een erg goede keus.

Vrijdagochtend vertrokken de deelnemers en er was afgesproken dat we vroeg in de middag klaar zouden staan, zodat we meteen al een eerste ronde konden gaan fietsen. De route deze middag was 77 km lang en voerden de 2 groepen door een gedeelte van Wallonië. Van begin aan was duidelijk dat er werkelijk geen meter vlak was en de glooiingen in het landschap volgden elkaar in rap tempo op. Beklimmingen die we aandeden waren o.a. de Grandieu, Le Grinquier-Ouest en de Aulnoit. Ook kwamen we langs het kasteel van Anvaing, mooi voor een fotomomentje. Eind van de middag waren we weer terug in Geraardsbergen en konden we nog een tijd napraten over de verreden route. ‘s Avonds een prima maaltijd in het hotel en natuurlijk tijd voor een mooi glas Belgisch bier in de buurt van de Sint-Bartholomeuskerk.

Op zaterdagmorgen konden we genieten van een meer dan uitstekend ontbijt in ons hotel en dat was nodig ook, want er stond een uitdagende tocht te wachten die dag. De te verrijden route lag in de driehoek Geraardsbergen, Oudenaarde en Ronse. Alle bekende beklimmingen uit al die bekende Vlaamse voorjaarklassiekers werden aangedaan. Denk hierbij o.a. de Valkenberg, de Eikenberg, de Koppenberg, de Mariaborrestraat, de Steenbeekdries, de Taaienberg (2x zelfs), de Kaperij, de Kanarieberg, de Hotond, de Oude Kwaremont, de Paterberg, de Kortekeer en natuurlijk de fameuze Muur van Geraardsbergen. Aan het eind van de middag hadden we zo’n 125 km afgelegd met ruim 1.650 hoogtemeters. Na elke bocht lag wel weer een nieuwe verrassing en het landschap was prachtig. Het weer werkte natuurlijk ook heel goed mee, zonnig en vrijwel onbewolkt. De deelnemers kwamen er achter dat wij in Nederland toch wel heel erg verwend zijn met onze strak geplaveide fietspaden. Sommige kasseistroken waren amper te fietsen op de racefiets, je was bang dat je fiets nog uit elkaar zou rammelen. In de avond wederom een uitstekend diner in het hotel en natuurlijk later, met sterke verhalen en moppen, weer aan het Belgische bier.

Zondagmorgen bleken er na het ontbijt nog 4 dappere strijders over te zijn die ook op deze zondagmorgen nog een ronde van 66 km wilden fietsen. Ook deze route bleek nog veel bijzonders in petto te hebben. Van een aantal beklimmingen tot vlakke gedeelten door mooi natuurgebied. Nadat men terug was, snel douchen en de auto ingepakt omdat dit hotel grensde aan het parcours van de Benelux Tour. De etappe van die dag werd gewonnen door Matej Mohoric.

Alle deelnemers willen de commissie verre reizen danken voor dit zeer geslaagde weekend, het was allemaal weer prima geregeld. Hopelijk volgend jaar ook weer zo’n geslaagd clubweekend !