Veel enthousiasme bij de HGC

27 november 2023

Op de vroege zondagmorgen van 26 november hield de wielerclub WTCG uit Geesteren weer één van haar jaarlijkse mountainbike toertochten, de Hezinger Grens Classic. Een prima moment voor de recreatieve sportfietsers om te genieten van mooie smalle paden (singletracks), pittige hoogteverschillen en uitdagende wegen door de grensstreek, waarbij ook door een deel door het Duitse Hesingen werd gefietst. Mede met toestemming van een aantal grondeigenaren, Landschap Overijssel en Staats Bosbeheer mocht er die ene dag gefietst worden over paden waar dat normaal niet toegestaan is. Voor de deelnemers was er keuze uit afstanden van 30 en 45 km. De routes gingen door de mooiste delen van Het Spingendal, en ook werd als hoogste punt de Duitse Lönsberg beklommen. Wie de 45 km route reed maakte een paar extra lussen en kwam ook nog door de prachtige bosgebieden van het Streu, langs de Cirkels van Jannink en over de Vasser Heide. Ook de extra (online) uitgezette gravel-tocht van 82 kilometer werd veel gereden.

De weergoden waren de fietsers goed gezind, het was deze zondagmorgen droog met temperaturen die enkele graden boven het nulpunt bleven. Er was geen enkele regenbui in het vooruitzicht, hooguit een spatje, terwijl er wat later nog plaats was voor een schraal zonnetje. Ideaal mountainbike weer en daardoor was het animo ver boven verwachting. Zowel de bosrijke omgeving in herfstkleuren, als ook de open vlakten en weilanden waren door de regen van de afgelopen dagen zéker niet droog. Hierdoor werd het parcours voor de vele honderden deelnemers juist extra uitdagend. Het door de WTCG uitgezette traject was vooraf nog extra geïnspecteerd. De vele deelnemers verschenen aan de start- en finish locatie bij camping en vakantiepark “de Witte Berg” in Nutter. Opvallend genoeg was dat naast de vele vrouwelijke deelnemers, ook de jeugd de mountainbikesport heeft ontdekt, zij waren dan ook ruim vertegenwoordigd en enkelen maakten er zelfs een familie-uitje van.

Afgezien van enkele kleine technische mankementen, welke op de pauze locatie op vakkundige wijze werden verholpen door de technisch specialist van “De Fietsenloods”, heeft iedereen succesvol de tocht kunnen volbrengen en hebben zich geen calamiteiten voorgedaan. Bij de finish was er zoals gebruikelijk nog de gelegenheid om je fiets af te spuiten, hier werd dan ook gretig gebruik van gemaakt!
Het bestuur en de toertochtcommissie van de WTCG kan terugkijken op een meer dan geslaagd evenement, dat volgend jaar zéker weer op de agenda zal staan.
Mede door de gezellige sfeer en de entourage bij de finish bleef menig deelnemer na de tocht nog even zitten voor de erwtensoep, een gehaktbal of gewoon een kop koffie. Ook buiten kon men wat napraten bij een van de vele vuurkorven, binnen was gelegenheid om met koffie of een drankje wat op te warmen, bij te kletsen en ervaringen uit te wisselen.

Tevens is er een zeer fraaie foto reportage gemaakt en die is hier te bekijken.

En Fietssport heeft de HGC zeer dynamisch vastgelegd in een video, deze is hier te bekijken.