De eerste jaren bestonden vooral uit het gezamenlijk fietsen, meedoen aan toertochten en ook zelf toertochten organiseren. Zo werd de eerste eigen tocht al in augustus ´79 georganiseerd. Daarnaast werden er veel tochten buiten de regio bezocht zoals de Vael Ouwe Toertocht op de Veluwe en de Batavus Toertocht in Friesland.
Ook organiseerde de WTCG vanaf de jaren ´80 de wielerronde van Geesteren waar wedstrijden werden gehouden in diverse categorieën o.a. jeugd, veteranen en natuurlijk de amateurs. De laatste ronde van Geesteren was in 1999.
De clubkleding bestond in het begin uit een gebreid stoffen groen shirt en een zwarte broek. In 1987 kwam er een nieuwe outfit en werd de stoffen kleding ingewisseld voor nieuwe aerodynamische lycra kleding en de groene clubkleur maakte plaats voor groen met witte kleuren.
Vanaf 2000 werden deze kleuren vervolgens ingeruild voor geel met blauw en vanaf 2018 fietsen de WTCG leden geel met zwarte kleding.
In 1985 werd voor de eerste keer een fietsweekend gehouden waar men op de zaterdag van Geesteren naar Oostrum (bij Venray) fietste en op zondag weer terug. Een jaar later toog men op dezelfde wijze naar Tecklenburg in Duitsland. Dat was het begin van een lange reeks clubweekenden die tot op de dag van vandaag voortduren. Vele bestemmingen in Nederland, maar ook in Duitsland, Frankrijk en Italië werden inmiddels aangedaan.
Begin jaren ´90 zette de aanwas van leden bij de club door en omdat men toen nog niet in het digitale tijdperk was aanbeland, werd een clubblad opgericht dat elke 2 maanden verscheen. Het blad kende vaste rubrieken en op die manier werden de leden op de hoogte gehouden over het reilen en zeilen binnen de club.
Ook werd rond die tijd een tijdritcompetitie ingevoerd voor de leden waarbij het de bedoeling is dat de rijders een vooraf opgegeven gemiddelde zo dicht mogelijk benaderen, zonder daarbij gebruik te maken van kilometertellers of horloges. Deze competitie bestaat nog steeds en wordt nu de regelmatigheidsrit genoemd.
Rond 1990 werd het mountainbiken populairder in Nederland en daarom organiseerde de club in dat jaar voor het eerst een veldtoertocht met vertrek vanaf Spalink. De tocht voerde over Bruinehaar richting Engbertsdijkvenen en telde destijds zo´n 75 rijders. Een jaar later trok de tocht al 91 deelnemers en daarom werden er een jaar later 2 veldtoertochten georganiseerd. Omdat het landschap rond Het Springendal en ´t Streu aantrekkelijker is, werd het parcours verlegd naar die gebieden.
De veldtoertochten die in het najaar werden georganiseerd, (de Vasser Heuvelentocht en de Hezinger Grenstocht) trokken vanaf die tijd steeds meer deelname en werden door de club dan ook meer en meer geprofessionaliseerd. Dit werd uiteindelijk in 2011 beloond door de NTFU en met een 3-sterren status gekwalificeerd, zodoende mogen deze tochten vanaf dat moment de status ´classic´ voeren.
Het zijn met name de fietsers van de MTB groep binnen de WTCG die voor dit succes hebben gezorgd, want al een aantal jaren is er een aparte MTB groep die het hele jaar door op de mountainbike fietst. Zij hebben het mountainbiken absoluut naar een hoger plan getild en tevens populairder gemaakt binnen de club. Inmiddels is deze groep uitgegroeid tot zo´n 30 fanatieke mannen en vrouwen.
In 1993 werd de club benaderd door de Activiteiten Vereniging Geesteren (AVG) om tijdens de jaarlijkse kermis iets bijzonders te doen, namelijk geld inzamelen voor verstandelijk gehandicapten in de gemeente Tubbergen. Er werd een fietsmarathon georganiseerd vanuit het Italiaanse Merano terug naar Geesteren in estafette-vorm. In 3 dagen werd er non-stop terug gefietst door een groep van 24 fietsers, de tocht werd een doorslaand succes want er werd maar liefst fl. 40.000,- opgehaald.
In 2000 werd er weer een fietsmarathon gehouden, en dit keer was de opbrengst voor de Zonnebloem. Het vertrek was vanuit Arles in Frankrijk over een afstand van ruim 1.400 km terug naar Geesteren en ook deze tocht werd tot een goed einde gebracht met een grote financiële opbrengst.
De marathons hebben de interesse voor tochten in het buitenland aangewakkerd en zodoende werd er door de club in 2005 een trip naar de Franse Alpen georganiseerd. Een week lang fietsten de WTCG’ers daar zo´n beetje alle bekende cols uit de Tour de France en het was een geweldige fietsweek.
Twee jaar later toog men naar de Italiaanse Dolomieten om daar vele beklimmingen te doen. Vooral de beklimming van de Passo di Fedaia heeft toen veel indruk gemaakt. Iedereen die daar bij was weet nog steeds hoe zwaar die klim is.
40 jaar WTCG, een fietsclub waarbij de leden betrokken zijn, waar veel saamhorigheid en samenwerking is maar waar vooral veel gezelligheid is. Dit komt met name tot uitdrukking tijdens en vooral na het fietsen bij onze stamkroeg (en sponsor) Kottink. Daarom gaan we dit jubileum feestelijk vieren bij Kottink met een grandioze feestavond op vrijdagavond 17 mei a.s. voor alle leden en oud-leden. De leden hebben hier inmiddels uitgebreid bericht over gehad, oud-leden die willen komen (of nadere informatie willen), dienen zich even aan te melden bij: [email protected] .